Kristallen 2019

Vrijdag 30 augustus 2019 was het weer zover, de Zweedse tv prijzen werden uitgereikt. Op 16 augustus werden de genomineerden bekend gemaakt. Vanaf dat moment konden de genomineerden het publiek oproepen om te stemmen. De lijnen gingen de avond van de uitreiking om 20.00 uur open en vanaf dat moment kon men stemmen. De uitzending werd live op SVT uitgezonden.

Winnaars Kristallen 2019:

Programma van het jaar:Bäst i test, SVT
Presentatrice van het jaar:Sanna Nielsen, SVT
Presentator van het jaar:David Hellenius, TV4
Humorprogramma van het jaar:Enkelstöten, TV4/Cmore
Actualiteitenprogramma / nieuwsprogramma van het jaar:Svenska nyheter, SVT
Tv-drama van het jaar:Störst av allt, Netflix
In Nederland bekend als Quicksand.
Kinderprogramma van het jaar:Livet i mattelandet, UR
Documentaire van het jaar:Filmen om Alexander, Kanal 5
Lifestyle programma van het jaar:Sofias änglar, Kanal 5
Realityserie van het jaar:Gift vid första ögonkastet, SVT
Onderzoeksprogramma van het jaar:Swedbank & penningtvätten (Uppdrag granskning), SVT
Sportprogramma van het jaar:Champion Leauge-studion, Viaplay/TV6
Entertainmentprogramma van het jaar:Alla mot alla med Filip & Fredrik, Kanal 5
Feitenprogramma van het jaar:36 dagar på gatan, SVT
Actrice van het jaar:Hanna Ardéhn (Störst av allt), Netflix
Acteur van het jaar:Robert Gustafsson (Det som göms i snö), Kanal 5
Docusoap van het jaar:Kockarnas kamp, TV4
Nieuwkomer van het jaar:Den stora älgvandringen, SVT
Tv-persoonlijkheid van het jaar:Mia Skäringer (Kroppshets), SVT
Oeuvreprijs van het jaar:Sven Melander
Speciale prijs gekozen door jury:Primetime

Ik was natuurlijk ontzettend blij dat Sanna Nielsen opnieuw ‘Presentatrice van het jaar’ werd. In 2018 won zij deze prijs ook al. Het laat zien dat het Zweedse publiek haar presentatiekunsten dus erg waardeert. Ergens had ik het ook niet raar gevonden als Tilde de Paula had gewonnen. Ik vind haar ook erg leuk presenteren.

Opvallend is ook dat de winnaar van ‘Presentator van het jaar’ dit jaar hetzelfde was als die van vorig jaar, namelijk David Hellenius. Dat vond ik ook wel verdiend.

Wat ik wel verrassend vond, is dat Pernilla Wahlgren en Bianca Ingrosso geen prijs wonnen. Zij waren twee keer genomineerd, voor de prijs ‘Tv persoonlijkheid van het jaar’ en voor hun realityshow ‘Wahlgrens Värld’. Zij hebben ontzettend veel opgeroepen op social media om te stemmen en hebben een groot bereik. Vorig jaar wonnen zij de prijzen voor ‘Tv programma van het jaar’ en ‘Tv persoonlijkheid van het jaar’. Ik had het ze zeker gegund om dit jaar weer twee prijzen mee naar huis te nemen.

Ik had verwacht dat Felix Sandman de prijs zou winnen voor ‘Acteur van het jaar’, aangezien hij ook erg bekend is onder een vooral jonge doelgroep, deze doelgroep zorgt er vaak voor dat zijn of haar idool genoeg stemmen krijgt. Of dat dan ook de terechte winnaar zou zijn, is natuurlijk een andere discussie.
Daarnaast vind ik wel dat ‘Bonusfamiljen’ de prijs voor ‘Tv drama van het jaar’ had mogen winnen en ‘Julkalendern – Storm på Lugna Gatan’ de prijs voor ‘Kinderprogramma van het jaar’.
Tilde de Paula werd in totaal drie keer genomineerd, maar won geen prijs. Haar programma ‘Efter fem’ had de prijs voor ‘Actualiteitenprogramma / nieuwsprogramma’ wel mogen winnen.