Muziekprogramma’s

Zweden zendt verschillende muziekprogramma’s uit. Vele worden live op tv uitgezonden en zijn ook via een app van de televisie zender (terug) te bekijken. Niet alle apps zijn buiten Zweden toegankelijk, maar meestal worden deze programma’s later op YouTube gezet, waardoor men alsnog kan kijken.

De populairste muziekprogramma’s in de zomer zijn Allsång på Skansen, Lotta på Liseberg en Sommarkrysset.

Opvallend is dat veel artiesten alle drie de programma’s aandoen, dus je ziet vaak dezelfde artiesten voorbijkomen als je alle programma’s volgt. Wat natuurlijk leuk is als je de artiest leuk vindt, wat minder is als je de artiest niets vindt.

Het nadeel van de programma’s op TV4 zijn de vele reclames. Je wordt er wel redelijk uitgehaald doordat er om de zoveel tijd weer een reclameblok voorbij komt. Ook als je terugkijkt wordt er reclame getoond. Dat is bij SVT beter, omdat daar geen reclame tussendoor komt.

Ik volg de drie grootste muziekprogramma’s in de zomer allemaal. Daardoor zie ik dus ook vaak dezelfde artiesten dezelfde liedjes performen, maar dat verveeld meestal niet. Er komt ook veel voorbij wat gewoon niet mijn ding is, maar dat moet ik dan maar doorstaan, haha. Aan de andere kant heb ik ook weer veel nieuwe artiesten leren kennen.

Er zijn natuurlijk ontzettend veel andere muziekprogramma’s. Een ander muziekprogramma wat ik erg leuk vind om te kijken is Så Ska Det Låta. Meerdere presentatoren hebben het programma geleid en de laatste presentatrice was Sarah Dawn Finer. Het is altijd erg goed voor mijn zelfvertrouwen als ik een Zweeds liedje eerder raad dan de gasten zelf😏.

Elk jaar is het ook weer spannend als de deelnemers bekend worden gemaakt van Melodifestivalen, de winnaar mag dat jaar Zweden vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

In het muziekprogramma Moraeus med Mera ontvangt Kalle Moraeus de leukste artiesten in Dalarna.

De Zweedse versie van ‘De Beste Zangers’ heet Så mycket bättre en daar komen elk seizoen weer verrassende versies van liedjes uit voort welke vaak ook grote hits worden.

De gezellige show Doobidoo zorgt voor veel humor en muziek en je steekt ook nog wat op van de clipjes uit de archieven van SVT!

Dit was een kleine greep uit mijn favoriete Zweedse muziekprogramma’s. Benieuwd geworden? Je kunt via bijvoorbeeld SVT Play en TV4 Play zoeken op de categorie ‘muziek’. Je vindt dan alle muziekprogramma’s die je kunt kijken.