Betalen in Zweden

In Zweden wordt de Zweedse kroon (SEK) gebruikt als betaalmiddel. Voor de actuele valuta kun je het beste Google nagaan.
De biljetten zijn beschikbaar in briefjes van 20, 50, 100, 500 en 1000 SEK.

Fredrik Sandberg / TT

Men kan in Zweden betalen met contant geld, pinpassen en creditcards. De kaarten worden vrijwel overal geaccepteerd. Er kan in Zweden zelf gepind worden bij pinautomaten, maar net zoals in Nederland verdwijnen steeds meer pinautomaten uit het straatbeeld. Daarnaast pin je buiten de Eurozone, dus voor iedere transactie wordt er een bepaald bedrag in rekening gebracht.

Houd er rekening mee dat contant geld steeds minder vaak wordt geaccepteerd. In sommige winkels en in het openbaar vervoer kan contant geld geweigerd worden.

De Euro wordt weleens geaccepteerd, voornamelijk in toeristische gebieden, maar ga hier niet van uit. Vaak krijg je de keus om de pinbetaling uit te voeren in Zweedse kroon of Euro. Pinbetalingen in Zweedse kronen zijn dan vaak goedkoper. Dit heeft met de koers van de Zweedse kroon en de Euro te maken. De bank hanteert vaak een andere koers dan de algemene koers.

De Zweden zelf pinnen ontzettend veel en maken weinig gebruik van contant geld. Zij gebruiken ook vaak ‘Swish’, een elektronisch betaalmiddel. Een persoonlijk bankrekeningnummer wordt gekoppeld aan een telefoonnummer en door middel van een app kunnen gebruikers in enkele seconden geld overmaken. Dit is echter wel alleen mogelijk voor Zweden, want er dient een Zweedse betaalrekening gekoppeld te worden.

Meestal zijn in de meeste hotels en restaurants servicekosten inclusief. Het geven van fooi wordt natuurlijk altijd gewaardeerd. Een fooi van 5% tot 10% is de norm. Het kan voorkomen dat je wilt pinnen in bijvoorbeeld een restaurant en dat je zelf het bedrag in moet toetsen. Je kan dan hierbij nog kiezen hoeveel fooi je erbij wilt geven.