Fika

Het woord fika zou ontstaan zijn door het omkeren van de letters in het woord kaffi. Op deze manier werd koffie rond de achttiende eeuw geschreven. De jaren verstreken en lekkernijen die bij de koffie werden gegeten werden ook erg belangrijk, net zoals het sociale aspect. In de negentiende eeuw kwamen de eerste banketbakkerijen in Zweden, wat de traditie compleet maakte. Fika is niet zomaar een koffiepauze wat de Zweden houden, het is zoveel meer dan alleen maar koffie drinken met iets erbij!

Fika wordt als een belangrijk onderdeel van de Zweedse cultuur gezien, want iedereen doet aan fika. Zowel jong, oud, samen, alleen, op welk tijdstip dan ook en ik welke setting dan ook, dus ook op de werkvloer! De dagelijkse bezigheden worden onderbroken en sociale contacten worden onderhouden. Naast koffie en thee is het uiteraard ook mogelijk om iets anders (alcoholvrij) te drinken. Er hoort wel iets te eten bij. Zoals gezegd hoorden hier traditioneel zoete producten bij. Denk hierbij aan de bekende kanelbullar en chokladkaka, maar ook semlor en lussekatter zodra het weer het seizoen voor deze producten is.

Ga jij dagelijks een fika momentje inplannen?😉 Mocht je inspiratie zoeken voor lekkers bij de fika dan vind je hier een aantal opties.