Kristallen 2019

Vrijdag 30 augustus 2019 was het weer zover, de Zweedse tv-prijzen werden uitgereikt. Op 16 augustus werden de genomineerden bekend gemaakt. Vanaf dat moment konden de genomineerden het publiek oproepen om te stemmen. De lijnen gingen de avond van de uitreiking om 20.00 uur open en vanaf dat moment kon men stemmen. De uitzending werd live op SVT uitgezonden. De presentatoren van de avond waren Babben Larsson en David Sundin.

Winnaars Kristallen 2019:

Programma van het jaarBäst i test, SVT
Presentatrice van het jaarSanna Nielsen, SVT
Presentator van het jaarDavid Hellenius, TV4
Humorprogramma van het jaarEnkelstöten, TV4/Cmore
Actualiteitenprogramma / nieuwsprogramma van het jaarSvenska nyheter, SVT
TV-drama van het jaarStörst av allt, Netflix – In Nederland bekend als Quicksand
Kinderprogramma van het jaarLivet i mattelandet, UR
Documentaire van het jaarFilmen om Alexander, Kanal 5
Lifestyle programma van het jaarSofias änglar, Kanal 5
Realityserie van het jaarGift vid första ögonkastet, SVT
Onderzoeksprogramma van het jaarSwedbank & penningtvätten (Uppdrag granskning), SVT
Sportprogramma van het jaarChampion Leauge-studion, Viaplay/TV6
Entertainmentprogramma van het jaarAlla mot alla med Filip & Fredrik, Kanal 5
Feitenprogramma van het jaar36 dagar på gatan, SVT
Actrice van het jaarHanna Ardéhn (Störst av allt), Netflix
Acteur van het jaarRobert Gustafsson (Det som göms i snö), Kanal 5
Docusoap van het jaarKockarnas kamp, TV4
Nieuwkomer van het jaarDen stora älgvandringen, SVT
TV-persoonlijkheid van het jaarMia Skäringer (Kroppshets), SVT
Oeuvreprijs van het jaarSven Melander
Speciale prijs gekozen door juryPrimetime

Ik was natuurlijk ontzettend blij dat Sanna Nielsen opnieuw ‘Presentatrice van het jaar’ werd. In 2018 won zij deze prijs ook al. Het laat zien dat het Zweedse publiek haar presentatiekunsten dus erg waardeert. Ergens had ik het ook niet raar gevonden als Tilde de Paula had gewonnen. Ik vind haar ook erg leuk presenteren.

Opvallend is ook dat de winnaar van ‘Presentator van het jaar’ dit jaar hetzelfde was als die van vorig jaar, namelijk David Hellenius. Dat vond ik ook wel verdiend.

Wat ik wel verrassend vond, is dat Pernilla Wahlgren en Bianca Ingrosso geen prijs wonnen. Zij waren twee keer genomineerd, voor de prijs ‘TV-persoonlijkheid van het jaar’ en voor hun realityshow ‘Wahlgrens Värld’. Zij hebben ontzettend veel opgeroepen op social media om te stemmen en hebben een groot bereik. Vorig jaar wonnen zij de prijzen voor ‘TV-programma van het jaar’ en ‘TV-persoonlijkheid van het jaar’. Ik had het ze zeker gegund om dit jaar weer twee prijzen mee naar huis te nemen.

Ik had verwacht dat Felix Sandman de prijs zou winnen voor ‘Acteur van het jaar’, aangezien hij ook erg bekend is onder een vooral jonge doelgroep, deze doelgroep zorgt er vaak voor dat zijn of haar idool genoeg stemmen krijgt. Of dat dan ook de terechte winnaar zou zijn, is natuurlijk een andere discussie.
Daarnaast vind ik wel dat ‘Bonusfamiljen’ de prijs voor ‘TV-drama van het jaar’ had mogen winnen en ‘Julkalendern – Storm på Lugna Gatan’ de prijs voor ‘Kinderprogramma van het jaar’.
Tilde de Paula werd in totaal drie keer genomineerd, maar won geen prijs. Haar programma ‘Efter fem’ had de prijs voor ‘Actualiteitenprogramma / nieuwsprogramma’ wel mogen winnen.