Svenska Folksfester Från Malung

Elk jaar in week 29 vindt het dansbandsfestival van het jaar plaats: de dansbandsvecka in Malung. Een week lang komen alle grote dansbands op de verschillende dansbanen langs om te spelen. Er spelen elke avond twee bands op dezelfde baan, die elkaar vervolgens afwisselen. Sommige bands spelen zelfs verschillende dagen op het festival. Het publiek kan tussendoor op de verschillende campings en hotels in de buurt terecht om te overnachten. Zo hoeven zij niets van het grootste dansbandsfestival van het jaar te missen.

In 2019 was SVT aanwezig op de dansbandsvecka en werd een kleine documentaire gemaakt over de dansbandscultuur. Presentatoren waren Elisa Lindström en Rasmus Persson. Elisa Lindström heeft jarenlang een eigen dansband gehad, genaamd ‘Elisa’s’. Daarmee heeft zij ook op de dansbandsvecka gestaan en was het speciaal voor haar om terug te zijn.
In de documentaire werden beelden laten zien van optredens, de dansende mensen, interviews met de bands en uitleg over de gewoonten en gebruiken. De documentaire werd op 19 juli 2019 uitgezonden op SVT.

Eén van de bands die een stukje gevolgd werden en waarmee Elisa Lindström een interview mee hield was Sannex. Een leuk detail is dat op de dag dat de documentaire en het interview werden uitgezonden ik bij het optreden van Sannex stond te genieten in Skansen in Stockholm. In die week stond Sannex maar liefst twee keer op de dansbandsveckan in Malung. En tussendoor reisden zij het land door op weg naar andere optredens. De dag naar hun optreden in Skansen zouden zij dan ook weer teruggaan naar Malung.