Hela Sverige Bakar

Hela Sverige Bakar is de Zweedse versie van het tv-programma ‘Heel Holland Bakt’, welke van origine Brits is (‘The Great Bristish Bake-Off’). Het eerste tot vierde seizoen werd uitgezonden op tv kanaal Sjuan en had een kijkersrecord op deze zender met 765.000 kijkers. Vanaf het vijfde seizoen wordt het tv-programma uitgezonden op TV4. Het tv-programma won in 2015 een Kristallen voor ‘Docusoap van het Jaar’ en was in 2013 en 2014 ook genomineerd.

In Hela Sverige Bakar strijden twaalf amateurbakkers tegen elkaar. Elke week verlaat een deelnemer het programma. De winnaar van de bakwedstrijd mag een bakboek uitgeven. Tilde de Paula Eby presenteerde het bakprogramma tot en met seizoen 6, daarna namen Tina Nordström en Johan Östling het presentatiestokje over. De jury bestond tot 2019 uit Johan Sörberg en Brigitta Rasmusson, vanaf 2020 waren dat Johan Sörberg en Elisabeth Johansson.

Hela Sverige Bakar
📷 TV4

De winnaars:

Seizoen 1Christina Gyllner
Seizoen 2Caroline Ahlqvist
Seizoen 3Alexandra Larsson
Seizoen 4Linus Larsson
Seizoen 5Shireen Selfelt
Seizoen 6Andréa Brändström
Seizoen 7Linn Utbult
Seizoen 8Linda Hansson
Seizoen 9Hilda Kirkoff

Er zijn verschillende spinoffs gemaakt, namelijk Hela Kändis-Sverige Bakar in 2014 en Hela Sverige Bakar Junior in 2015.

Hela Kändis-Sverige Bakar:
In Hela Kändis-Sverige Bakar strijden acht bekende Zweden tegen elkaar. De winnaar krijgt 50000 kronen om aan een goed doel naar keuze te schenken en krijgt een baksel naar zich genoemd in Taxinge-Näsby slott. Presentatrice van deze spin-off was tot en met seizoen vijf Tilde de Paula Eby en hierna namen Tina Nordström en Johan Östling het over. Het programma werd vanaf het eerste seizoen uitgezonden op TV4. De juryleden zijn net zoals in de normale versie van het tv-programma Johan Sörberg en Brigitta Rasmusson.

Hela Kändis-Sverige Bakar
📷 TV4
Hela Kändis-Sverige Bakar
📷 TV4

De winnaars:

Seizoen 1Erica Johansson
Seizoen 2Rickard Söderberg
Seizoen 3Gladys del Pilar
Seizoen 4Johan Östling
Seizoen 5Henrik Fexeus
Seizoen 6Patrick Ekwall
Seizoen 7Ida Ingemarsdotter en Anders Södergren

Hela Sverige Bakar junior:
In Hela Sverige Bakar Junior mochten kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar tegen elkaar bakken. De winnaar won een reis naar New York met zijn of haar familie. Het tv-programma werd gepresenteerd door Tilde de Paula Eby en werd uitgezonden op Sjuan. Ook in deze spin-off bestonden de juryleden uit Johan Sörberg en Brigitta Rasmusson.

Hela Sverige Bakar Junior
📷 TV4

Winnaars:

Seizoen 1Linnea
Seizoen 2Matilda