På Sparet

På Sparet is een populaire spelletjesshow op SVT. De eerste aflevering werd uitgezonden op 5 september 1987. De show is een mix van educatie, met een grappige noot. Het kijkersrecord werd verbroken in maart 1990. Er keken toen maar liefst 3,7 miljoen mensen naar het tv-programma.
Ingvar Oldsberg heeft het originele format ontwikkeld voor SVT. Daarnaast heeft hij meerdere jaren het tv-programma gepresenteerd.

Ingvar Oldsberg en Björn Hellberg

Schrijver en tennisser Björn Hellberg won vier seizoenen achter elkaar en werd in 1995 gepromoveerd van deelnemer naar sidekick. De beroemde restauranteigenaar Carl-Jan Grankvist heeft Björn Hellberg in 2004 vervangen. Hij was tevens oud-deelnemer van de show.
In 2009 namen Ingvar Oldsberg en Björn Hellberg afscheid van de show. Inmiddels bestond het programma al 21 jaar. De presentatie werd overgenomen door Kristian Luuk en Fredrik Lindström (als jurylid).

Frederik Lindström en Kristian Luuk

In het begin had het programma drie groepen met elk drie teams. De winnaar van elke groep kwalificeerde zich voor de semi finales. De vierde semi finalist werd duidelijk door een kwart finale tussen de twee beste teams die zich als tweede plaatsten in hun eigen groepen.
Later zijn de teams teruggebracht naar twee personen.

In elke show worden er drie filmpjes laten zien. Dit betreft meestal een trein op weg naar een bestemming. Met bijna altijd één Zweedse bestemming en twee buitenlandse bestemmingen. Dankzij aanwijzingen van de presentator moeten de teams raden welke bestemming het is. Hoe dichterbij de bestemming, hoe minder punten het juiste antwoord oplevert. Als de trein op de bestemming gearriveerd is, beantwoorden de teams vragen hierover, wat extra punten oplevert.