Recept: Citroen Kladdkaka

Op een dag toen ik bezig was met het bedenken van welke recepten ik graag wilde maken, kwam ik op een ‘citroen kladdkaka’. Ik had op dat moment al wat zwaardere smaken en wilde een frisse tegenhanger. Na wat zoekwerk kwam ik uit op de bakblog van Fredrik’s Fika.

Fredrik’s recept is gebaseerd op vierkante stukken taart, maar zijn recept voor ‘Kladdkakerutor med citron‘ is ook prima in een wat kleinere en ronde taartvorm te bakken. Hieronder volgen uiteraard de benodigdheden van deze taart en de bereidingswijze op mijn manier.

Om de ‘citroen kladdkaka’ nóg lekkerder te maken voeg ik Fredrik’s recept voor citroensaus toe. Deze combineert prima met de taart.

Citroen kladdkaka:
100 gram boter
100 gram witte chocolade
200 gram kristalsuiker
250 gram tarwemeel
2 eieren
Rasp van 1 citroen

Citroensaus:
200 gram slagroom
100 gram lemon curd

Zo maak je ‘m:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Gebruik een bakblik van ongeveer 20 cm en vet deze in met boter en bestrooi met wat bloem. Je kan ook een vel bakpapier op de onderkant van het bakblik leggen, zo komt de taart straks makkelijk van de bodem af.
  2. Smelt de boter in een pannetje. Als de boter gesmolten is voeg je de witte chocolade in delen toe. Let goed op en zorg dat het mengsel niet verbrand! Je kan het pannetje ook van het vuur afhalen om de chocolade vervolgens in de warme boter te smelten. Roer goed door om klonten op te lossen.
  3. Doe de tarwemeel in een kom, voeg de citroenrasp toe en roer door elkaar. Voeg hierna het chocolade-boter mengsel toe en mix goed door elkaar. Nu kan het mengsel in de taartvorm worden gegoten.
  4. Zet de taartvorm in de oven. Na 15 minuten zal de taart nog enigszins smeutig zijn van binnen, na 20 minuten zal de taart een stuk gaarder zijn. Kies vooral zelf welke variant je wilt maken. Een satéprikker biedt uitkomst. Prik deze in de taart en je ziet of de binnenkant nat of droog is. Haal de taart uit de oven en laat ‘m even rusten en wat afkoelen voor je de taart uit de vorm haalt.
  5. Ondertussen kan je de citroensaus maken. Doe de slagroom en lemon curd in een kom en mix deze door elkaar tot je een gladde massa krijgt. Serveer de citroensaus over de taart of ernaast. Dat was het!

Heb je deze ‘Citroen kladdkaka’ gebakken? Tag me op social media, ik vind het leuk om jouw resultaat te zien!

Mijn citroen kladdkaka