Stockholm 2022

Het lukte eindelijk om weer eens aan het begin van de zomer naar Zweden te reizen, in dit geval Stockholm. Samen met mijn bestie Donate was de voornaamste reden van deze reis het optreden van Stiftelsen, maar we hebben de dagen eromheen ook weer heel veel beleefd. Lees je mee?

Woensdag 15 juni 2022:
Daar zijn we weer! Het heeft even geduurd voor we dit weer konden zeggen, maar het was het wachten waard. Eigenlijk zouden we in december vorig jaar ook naar Zweden reizen, maar dankzij de pandemie waren we gedwongen om deze reis te annuleren. Het voelde daarom ook wel een beetje als revanche, om in juni al een paar dagen naar Stockholm te gaan.

Zoals altijd verbleven we in Hotel Kungsträdgården en het was prachtig weer. Gelukkig niet zo warm als in Nederland (daar zou het boven de 30 graden worden), maar perfect voor een stedentrip.  We hebben overdag gewandeld en geshopt. Uiteraard kon een bezoek aan Järnpojke en Gamla Stan niet ontbreken.

Järnpojke:
De officiële naam van het beeldje is ‘De jongen die naar de maan kijkt’, maar wordt simpelweg ‘Järnpojke’, oftewel ‘IJzeren mannetje’ genoemd. Het is een 15 centimeter hoog beeldje dat de kunstenaar Liss Eriksson voorstelt die naar de maan kijkt. Het verhaal gaat dat als men over het hoofdje van het beeldje wrijft men nog eens terug komt in Stockholm. Daarnaast brengt het geluk en voorspoed als je een muntje of iets anders achterlaat. Wij hebben weer héél secuur over het hoofdje gewreven en uiteraard weer een muntje achtergelaten.

Later in de middag zijn we naar Mariaberget op Södermalm gegaan en hebben we hele mooie foto’s van het uitzicht kunnen maken. Wil je hier wat langer van het uitzicht kunnen genieten? Neem wat te eten en te drinken mee en zoek een plekje op een van de bankjes. Je kan er zo uren blijven zitten😉.

Deze dag werd ook het nieuwe filiaal van MAX geopend, bij Sergels Torg. Als je hier nog geen hamburger hebt gegeten, is het absoluut een aanrader! Er zitten verschillende filialen in heel Zweden, dus er is bijna geen ontkomen aan.
’s Avonds was het tijd voor een wandeling naar Riddarholmen. We hebben op een bankje gezeten en uitgekeken over het water. Hier komen we zo tot rust, en dat midden in de stad. Vanaf hier heb je onder andere uitzicht op Södermalm en Kungsholmen.

Aan het einde van de dag hadden we 25.000 (!) stappen gezet. Geen wonder dat we best wel moe waren, haha.

Donderdag 16 juni 2022:
Vandaag stond winkelcentrum Täby op het programma. Vanaf het centrum van Stockholm kan je met de metro naar de halte Tekniska Högskolan, Östermalm en daar stap je over op de Roslagsbanan richting Österskär. Wij hebben het de ‘tramtrein’ genoemd, omdat de Roslagsbanan echt als een kruising tussen een tram en een trein voelt. Een paar stations later stap je voor het winkelcentrum uit. Naast The Mall Of Scandinavia in Solna is het winkelcentrum Täby C echt favoriet. Hier zijn alle winkels te vinden die je je maar kan wensen. En niet onbelangrijk, een Sephora! We hebben ons dan ook goed kunnen uitleven😬.

Hierna was het tijd voor een zoete versnapering. We reisden terug naar het centrum van Stockholm en gingen langs bij Dirty Coco (Gamla Stan). Roze oases zijn ons niet onbekend in de stad, dus we moesten hier wel even langs. De milshakes waren heerlijk en we hebben nog leuke foto’s kunnen maken.

Het had blijkbaar geregend vandaag, maar toen waren we precies binnen en hebben we er precies niets van gemerkt. Behalve dan van de regenboog, dat was erg mooi om te zien. Die pot met goud zal ook vást in het Koninklijk paleis liggen😉.

Vrijdag 17 juni 2022:
Vandaag was dé dag, de reden waarom we naar Stockholm waren afgereisd: Stiftelsen op Gröna Lund! We waren al wel eerder in het attractiepark geweest voor een optreden, maar nog nooit voor een optreden op het grote podium. Het was daarom ook wel erg spannend. We haalden kaneelbroodjes bij Bröd & Salt voor tijdens het wachten en namen de boot vanaf Slussen naar Djurgården. Wist je dat je deze boot gewoon met je ov-kaart kunt nemen? Een leuk alternatief voor de bus of de tram.

Na heel lang wachten konden we eindelijk naar binnen en hadden we een mooi plekje vooraan bij het podium. Gelukkig was er nog tijd genoeg om wat te eten. Het begon heel even te regenen, maar we hebben er langer over gedaan om onze poncho aan te trekken dan dat het daadwerkelijk regende😂. De rest van de avond bleef het droog. Het zou bijna beginnen…

En toen was het eindelijk tijd voor Stiftelsen om het podium te betreden en wat waren ze goed! Het was een fantastisch concert en we konden er geen genoeg van krijgen. Superlief, zanger Robert kwam achteraf nog naar ons toe en we mochten met hem op de foto. Wat een geweldige avond!🥰

Zaterdag 18 juni 2022:
We hadden nog niet genoeg roze restaurantjes gezien, dus we hadden voor vandaag gereserveerd bij The Pink Company (Vasastan). Na de vorige keer wisten we zeker dat we hier nog een keer terug wilden komen en vandaag was de perfecte gelegenheid. Ook hier kan je leuke foto’s maken en het eten is zo lekker! Maar je moet dus wel echt reserveren, want ze zitten (bijna) altijd vol.

Als afsluiter liepen we nog een rondje door Gamla Stan. De foto’s zijn niet compleet als er niet minimaal één foto tussenzit waarbij ons haar volledig door de war waait, dus bij deze😂.

Later haalden we een ijsje bij StikkiNikki (Gamla Stan). Ze hebben leuke, verrassende smaken en je kan kiezen tussen losse bollen of een ‘gedeelde’ smaak. De bollen zijn echt mega, dus houd hier rekening mee, haha. Zouden we trouwens iets met de kleur roze hebben?🤭

Zondag 19 juni 2022:
Het was weer tijd om naar huis te gaan. Wat hebben we fijne dagen gehad en veel beleefd!😊