Valborg en verjaardag Zweedse koning

Vandaag vieren de Zweden ‘Valborgmässoafton’, of kortweg ‘Valborg’. Wij zouden het vertalen als ‘Walpurgis(nacht)’. Het feest wordt elk jaar op 30 april gevierd. Er worden grote vuren gemaakt om daarmee het einde van de donkere dagen en het begin van de lente en daarmee lichtere dagen te vieren. Vroeger was het ook bedoeld om heksen en geesten te verjagen. Men zingt liedjes en er horen ook drankjes bij. Hieronder een foto zoals ‘Valborg’ eerder in Skansen werd gevierd.

Valborg in Skansen
📷 Emelie Strömfors

Op 30 april valt er nóg iets te vieren in Zweden, namelijk de verjaardag van de koning! Koning Carl XVI Gustaf mag vandaag 74 kaarsjes uitblazen en viert dit samen met koninging Silvia op Stenhammars slott in Södermanland.

Koning Carl XVI Gustaf
📷 Jonas Ekströmer/TT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s